Lisas historie

Handlet til prostitution I april måned 2005 kom Lisa fra Nigeria til Danmark. Hun siger, at hun er 19 år gammel, men hun ser væsentlig yngre ud. Det var en tante der sørgede for at Lisa blev sendt til Danmark for at tjene penge. Lisa troede selv at hun skulle arbejde som sanger og danser, men tanten sørgede for at Lisa blev installeret i prostitutionsmiljøet. Lisa skulle betale gæld af til tanten og bagmændene som havde betalt hendes rejse til Danmark.

Ved ankomsten til Danmark blev Lisa hentet af en fremmed landsmand. Han tog hende med til en togstation hvorefter han forsvandt med hendes pas og andre personlige papirer. Lisa vandrede alene rundt på stationen, indtil hun blev kontaktet af en nigeriansk kvinde, som tilbød hende husly. Dette var arrangeret af tanten, og Lisa tog med hende. Denne kvinde fungerer som ”Mama”. En ”Mama” er en kvinde der organiserer, og tjener på, andre kvinders prostitution.

Lisa begyndte, grundet pres fra kvinden og bagmændene, at prostituere sig på gaden. I starten var hun på gaden fredag og lørdag, men kvinden og bagmændene ville have flere penge og truede Lisas familie i Nigeria på livet.

Efter et stykke tid i tvungen prostitution blev Lisa gravid. ”Mama’en” pressede hende til omgående at få en abort, og truede med selv at foretage indgrebet hvis ikke Lisa selv ’ordnede det’. Lisa fik gennem en anden kvinde kontakt til RSK, som organiserede at Lisa kunne få foretaget indgrebet på et hospital. Fem dage efter aborten var Lisa på gaden igen.

For at undgå politiets søgelys flytter bagmændene Lisa, og andre handlede kvinder, fra land til land. Lisa er stadig i prostitution, men bagmændene presser på for at sende hende videre til Spanien på falsk pas. Indtil videre har hun undslået sig.

Lisas baggrund og vej til prostitution Lisa kommer fra en fattig landbrugsfamilie. Hun har to søstre, to brødre og hendes familie tæller, udover forældrene, også faderens anden hustru. Lisa har kun to års skolegang bag sig, da hun som den ældste datter har haft mange forpligtelser i hjemmet. Hendes far er syg og uarbejdsdygtig, og Lisa bliver derfor sendt til en større by for at arbejde.

Her møder hun en kvinde som hun beskriver som sin tante. Tanten lytter med stor interesse til Lisas historie om familiens økonomiske vanskeligheder, og tilbyder at hjælpe Lisa til Europa. Lisa tager hjem til familien i landsbyen og et par uger senere kommer tanten til deres hus. Her bliver der mellem familien og kvinden indgået en aftale om at sende Lisa til Europa, og Lisa skriver under på et gældsbrev. Hun forpligter sig til at arbejde i Europa, så hun, med de penge hun tjener, kan afdrage gælden.

Bagmændene sørger for at Lisa bliver hentet af en mand som følger hende til lufthavnen, bestikker lufthavnspolitiet, og sikrer sig at hun kommer med flyet. De sørger også for at tage imod hende i Danmark, og for at introducere hende til
prostitutionsmiljøet. Det vides ikke hvilken rute Lisa har taget, men de fleste trafficking-ruter fra Vestafrika går via Italien til andre EU lande.

Lisa og hendes familie er fattige og sårbare. Bagmændenes fortællinger om Europa, arbejde, og gavmilde mennesker lokker. Lisa øjnede muligheden for at kunne forsørge sin familie i Nigeria. Hun har ikke fortalt dem at virkeligheden ser ganske anderledes ud, og at den slet ikke ligner bagmændenes historier.