Sådan vælger du den helt rette USB mikrofon
Der var en tid, hvor man var nødt til at anskaffe sig et interface, et eksternt lydkort og andet musikudstyr for at bruge mikrofoner i computeren. Siden da er teknologien kommet langt, og vi kan nu blot sætte en USB mikrofon i, og så er vi kørende på ganske kort tid.
Fordelene ved en USB mikrofon
De primære fordele ved en USB mikrofon er netop, at man er hurtigt undervejs. Det anses ofte som værende en løsning for begyndere, når der ikke er budget til at anskaffe sig alverdens ekstraudstyr.
Mikrofonerne er da også lette at komme i gang med, da langt de fleste ikke engang kræver, at man installerer ekstern software. Man sætter den bare i USB-porten, og så er man kørende, når computeren skaffer en driver. Dette tager ofte ikke længere end ét minut og er helt automatisk. På denne måde skal man heller ikke ud og have fat i andre kabler eller andet musikudstyr.
Begrænsning på frekvenser
Det er vigtigt at sørge for, at mikrofonen, som man overvejer at anskaffe sig, har et frekvensinterval, der dækker over hele det hørbare spektrum. Hvad mener man med dette? Mennesker hører fra omkring 20 hz og helt op til 20.000 hz.
Nogle mikrofoner er begrænset i den øvre del af dette interval, hvorfor de vil mangle lidt af den lyse, luftige tone ved toppen af ens stemme. For folk, der har særligt lyse stemmer, eller hvis man ønsker at optage musikinstrumenter, så er det vigtigt, at denne komponent ikke mangler, og at man ikke er begrænset. Man kan ikke gendanne disse overtoner og frekvenser, når først optagelsen er lavet, uanset hvilket musikudstyr man har. Det er altså af stor vigtighed.
Mulighed for monitorering
Det kan være en god idé at tjekke, om dit valg har mulighed for monitorering. Monitorering indebærer, at man kan koble sine hovedtelefoner direkte til mikrofonen, hvorefter ens stemme eller instrument opfanges og spilles gennem ens egne ører. Har man eksempelvis et headset, der lukker godt af for støj, og har man samtidig musik kørende i baggrunden, så kan det være svært at høre ens egen stemme.
Hvis ens hovedtelefoner er sat direkte i en USB mikrofon med monitorering, så bliver det noget lettere at udtale ting korrekt eller høre sin egen optræden. Dette er specielt relevant, hvis du streamer, og har lyd fra spil kørende samtidig med, at du taler.
Dynamisk mikrofon eller kondensatormikrofon
Tommelfingerreglen lyder, at en dynamisk mikrofon er bedre i støjfyldte miljøer, end en kondensatormikrofon er. Det sker, da dynamiske mikrofoner er lidt mindre sensitive. Den anden side af dette er så, at en kondensatormikrofon med sine mere sensitive egenskaber kan opfange mere nuancerede optrædener. Skal man altså optage vokaler eller musikinstrumenter, så er det klogt at anskaffe sig en kondensatormikrofon.
Har man en simpel opsætning, hvor man streamer, så kan man sagtens starte ud med en dynamisk. Dette er selvfølgelig simplificeret, og der er stadig forskel på mikrofoner. Man kan altså sagtens finde en solid USB mikrofon, såfremt man lægger lidt tid i at undersøge og lytte til optagelser fra diverse.